Κρίνε για να μην κριθείς..

Κρίνε εξ’αρχής μικρέ, υστερόβουλε άνθρωπε ό,τι και αν βλέπεις μπρος σου. Χωρίς να το πολυσκέφτεσαι. Λέγε απλά ό,τι αυθόρμητη κακεντρέχεια σου έρχεται στο μυαλό αποκαλύπτοντας ανενδοίαστα όση υστεροβουλία κρύβεις ενδόμυχα. Και μετά γέλα αθώα και προσπάθησε να αποποιηθείς την ευθύνη για τη μαυρίλα της ψυχής σου. Πρόλαβε τους άλλους πριν σε κρίνουν αυτοί. Άλλωστε, η αλήθεια πονάει έχουμε πει, έτσι; Δύσκολα αντέχεται, ναι; Κάνε λοιπόν ό,τι περνά από το χέρι σου για να προλάβεις τον πόνο. Για να ορθώσεις τις παρωπίδες μπροστά στα μάτια σου όσο πιο νωρίς γίνεται και να προστατευτείς από τη στιλπνή και αμόλυντη αλήθεια..

Η ζωή όμως -κατ’εσέ- δεν είναι ποτέ δίκαιη απέναντί σου και σε τιμωρεί χωρίς να φταις. Έτσι λοιπόν αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μπρος σου το σπέρμα της ειλικρίνειας που τόσο αποστρέφεσαι, θα σε κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή και θα αποκαλύψει αβίαστα το σκοτάδι και την ασχήμια σου που τόσο προσπαθείς να κρύψεις. Σαν ένας άλλος Ντόριαν, κλειδώνεις τη λερή εικόνα σου από τους άλλους, μα περισσότερο από τον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν λοιπόν αποκαλυφθεί η αισχρότητά σου, τι θα κάνεις; Θα αντέξεις την αλήθεια, από την οποία τόσο καιρό παλεύεις να ξεφύγεις; Όσο και αν τρέξεις, όσο και αν κρυφτείς, όσο και αν απεύχεσαι το φως, εν τέλει δεν θα του ξεφύγεις. Γλιστράει από την παραμικρή χαραμάδα και σε λούζει απ\άκρη σ’άκρη καίγοντας καθετί ψεύτικό ολοκληρωτικά.
Σου εύχομαι να μην κάψει και την ψυχή σου… 
Κοίτα να σωθείς όσο προλαβαίνεις, γιατί μια φωτιά που καθαγιάζει και λαμπρύνει, δύσκολα σβήνει άπαξ και ανάψει..

Advertisements

4 comments on “Κρίνε για να μην κριθείς..

 1. itzikas says:

  Υπάρχει όμως και η εκδοχή του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Κρίνε για να κριθείς»:
  ΕΠΙΛΟΓΟΣ
  Κι όχι αυταπάτες προπαντός.
  Το πολύ – πολύ να τους εκλάβεις σα δυο θαμπούς
  προβολείς μες την ομίχλη
  Σαν ένα δελτάριο σε φίλους που λείπουν με τη μοναδική λέξη: ζω.
  «Γιατί», όπως πολύ σωστά είπε κάποτε κι ο φίλος μου ο Τίτος,
  «Κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες
  Κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα»
  Έστω.
  Ανάπηρος, δείξε τα χέρια σου. Κρίνε, για να κριθείς.

  • Ποια είμαι εγώ να αντιτεθώ στο λέγειν του Αναγνωστάκη; Το να κρίνεις το εννοώ περισσότερο υπό τη μορφή του αβάσιμου και ανενδοίαστου σχολιασμού με γνώμονα μονάχα την κακία. Δεν ξέρω εάν απολύτως ταυτίζεται αυτό που εννοώ εγώ με τις λέξεις του Αναγνωστάκη! Το να κρίνεις και να ξεγυμνώνεσαι μπρος τους άλλους είναι πολύ καλό μερικές φορές. Γενικά είμαι θιασώτης της αλήθειας..

 2. itzikas says:

  Καλημέρα..
  Αν έχουμε διαφορετική άποψη, γιατί να μην κρίνουμε και τον Αναγνωστάκη, άλλωστε ο ίδιος το αποζητούσε: «κρίνε, για να κριθείς»…
  Το νόημα του κειμένου σου, απ’ άλλον δρόμο εσύ, είναι παραπλήσιο μ’ αυτό του ποιήματος του Αναγνωστάκη…
  Το «ξεγύμνωμά» μας, η αποκάλυψη της αλήθειας (μας), πράγματι κάνει καλό, αλλά είναι πολύ επώδυνο… Η αλήθεια όμως όντως είναι απελευθερωτική… Θρήσκος δεν είμαι αλλά νομίζω ότι εδώ ταιριάζει αυτό του ευαγγελιστή Ιωάννη: «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια απελευθερώσει ημάς»…
  Όμως η αλήθεια (μας) δεν πρέπει να είναι «δόγμα», δηλαδή «απόλυτη», γι αυτό πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και σε μια συνεχή αναζήτησή της…
  Επιπλέον πρέπει να κατανοήσουμε βαθιά, αφού είμαστε «θιασώτες της αλήθειας», ότι η αλήθεια δεν είναι μία… Δεν υπάρχει μία «αλήθεια» αλλά «αλήθειες», όπως το είπε ο ποιητής Νίκος Καρούζος: «Η αλήθεια ως ενικός είναι άλεχτη/ η αλήθεια λέγεται πληθυντικός/ υπάρχουν αλήθειες».
  Γενικά όμως, δυστυχώς, ισχύει διαχρονικά αυτό που είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ : «Οι άνθρωποι είναι λιγότερο ο εαυτός τους όταν μιλούν αυτοπροσώπως. Δώστε τους μια μάσκα και θα πουν την αλήθεια».

  • Την αλήθεια τη “φτιάχνει” κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα. Αυτό είχε πει ο Ελύτης. Ο Ουάιλντ πάλι νομίζω πως είχε καταφέρει να καταλάβει την ουσία του ανθρώπου γιατί τα γνωμικά του είναι τόσο εύστοχα και αληθινά. Είναι να σε θλίβει όμως λιγάκι.. Γι’αυτό θα πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους ό,τι μπορούν να αντέξουν. Δεν την αντέχουν όλοι την αλήθεια, ούτε όμως και το ψέμα..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s